htt arbitrage infoknhb begeleidingen 

Begeleiding spelbegeleiders en scheidsrechters

Inleiding

De huidige arbitrage commissie is nu ruim anderhalf jaar in functie. Na het schrijven van een beleidsstuk, het organiseren van de aanwijzingen, het uitspreken tucht en aanspreken van spelers op het halen van kaarten en het organiseren van opleidingen is het nu tijd voor de begeleiding van onze spelbegeleiders en scheidsrechters. De eerste taken konden we als commissie zelf regelen maar voor de taak begeleiden hebben we hulp bij nodig. We zijn dan ook heel blij dat jullie die hulp willen geven. Afgelopen week hebben we de aftrap gegeven en met dit stuk staat op papier wat we beogen.

Veel plezier,

De arbitrage commissie

Doelstellingen

 

F en zestal E

Bij de F en de E heeft de bond aangegeven dat ouders die moeten fluiten. Deze ouders hebben vaak geen hockey achtergrond en bij Voorne zetten we naast deze ouder een beginnende spelleider in zodat die onder de vleugels van een oudere kan fluiten. Deze kinderen hebben wel een hun kaart gehaald maar hebben vaak nog nooit gefloten, het is hun eerste kennismaking. Ouder en jeugdlid hebben weinig tot geen ervaring. Het mag duidelijk zijn dat begeleiding noodzakelijk is.

Doel

Het doel is om de ouders spelregel kennis bij te brengen en voor de jeugd om vertrouwen te krijgen dat ze het kunnen.

Rol begeleider

De focus ligt in het begin dan met name op uitleg over de genomen beslissing en hoe verder, wel met gebruik van één arm aanwijzing. Daarnaast is de positie van de begeleider in het veld belangrijk. Dit alles om het spelplezier te begeleiden en de veiligheid te waarborgen. Ook vragen we de begeleider om zich kenbaar te maken bij de coaches om begrip te vragen en om als het nodig is het publiek langs te lijn aan te spreken op hun gedrag.

E en D achttal

Bij deze doelgroep heeft de bond aangegeven dat beide partijen een ouder als spelbegeleider moeten leveren. Dit gaat over het algemeen prima maar helaas ontstaat er somseen wedstrijd tussen de beide scheidsrechters van de beide betrokken clubs.

Doel

De ouders van Voorne, welke we proberen te bereiken met hockey uitleg ochtenden, te begeleiden tot beter spelleiders.

Rol begeleider

Hierbij is de vraag aan de begeleider om zich kenbaar te maken bij de beide begeleiders en de spelbegeleider van HC Voorne te ondersteunen. Bij voorkeur natuurlijk beide spelbegeleiders maar daar moet de tegenpartij wel voor open staan. De focus ligt in het begin dan met name op uitleg over de genomen beslissing en hoe verder, wel met gebruik van één arm aanwijzing. Daarnaast is de positie van de begeleider in het veld belangrijk. Dit alles om het spelplezier te begeleiden en de veiligheid te waarborgen. Ook vragen we de begeleider om zich kenbaar te maken bij de coaches om begrip te vragen en om als het nodig is het publiek langs te lijn aan te spreken op hun gedrag.

Bij de bond is aangegeven dat we als club niet zo blij zijn met deze actie en dat we ook hier liever een ouder en een jeugdlid zien zoals bij F en E zodat we beter de jeugd kunnen opleiden in een achttal voordat ze direct voor een 11 tal wedstrijd staan. Het is afwachten wat de bond daarop gaat beslissen.

Elftal

Hier stappen we over van spelbegeleider naar scheidsrechter. Komend seizoen willen we scheidsrechter per seizoenshelft drie keer in te zetten zodat de begeleiding beter tot zijn recht komt. We hopen ook uit die begeleiding te kunnen bepalen wie het erg leuk vinden en talent hebben. Deze jeugdleden kunnen we dan wellicht in het CS+ programma plaatsen, waarover later meer.

Doel

Jeugdleden te coachen in het fluiten, met name in de positie in het veld, het gebruik van de arm en het gebruik van de fluit. Daarnaast het spotten van talent en plezier in het fluiten. Het is ook een doel om ze, eventueel te beschermen tegen coaches en publiek.

Rol begeleider

Voor de wedstrijd de fluitisten aanspreken wat er van belang is voor de komende wedstrijd. Geef aan waarop je wil dat ze zich focussen. We zijn in eerste instantie bezig om ze op de achterlijn te krijgen als de bal de 23 meter lijn binnen komt en ze te laten wijzen met en hand en ze hun fluit te laten horen. Tevens je kenbaar maken bij de coaches. In de rust complimenten en tips geven. Na de wedstrijd ze bedanken en complimenten en tips geven, ze vragen hoe ze het vonden, waar ze zich onzeker in voelden en of ze nog tips hebben naar ons toe. Ze beschermen tegen commentaar van coaches en eventueel publiek.

 

Scheidsrechter CS+

De bond heeft hier een programma voor uitgewerkt. Het zijn een soort bondsscheidsrechters maar dan op club niveau. Bij Voorne is dit de poule die we extra willen begeleiden, die zwaardere wedstrijden kunnen fluiten, vaker willen fluiten, hoger niveau wedstrijden kunnen fluiten.

Het zijn jeugdleden maar mogen ook (graag zelfs) ouders zijn.

Er zijn presentaties beschikbaar om met een aantal van deze leden samen te zitten en extra uit te leggen. In de bijlage vinden jullie een toelichting voor de begeleider waar op de letten, een lijstje voor de betrokken scheidsrechter met aandachtspunten. Het idee is dan om per wedstrijd een aantal punten eruit te pikken en daar dan op te letten en deze na te bespreken na de wedstrijd.

Doel

Een poule van scheidsrechter te maken die de zwaarder B lijn, A lijn en op zondag senioren zouden kunnen fluiten. Vanuit de poule ze aanmoedigen om bondsscheidsrechter te worden zodat we als Voorne in de toekomst ook verzekerd zijn van voldoende scheid
 
Inschrijfknop
Afgelastingen
Momenteel zijn er geen afgelastingen.
 
Mijn Team
Agenda
26-3 
3e strategiesessie m
31-3 
Basisopleiding Train
13-4 
Rommelmarkt
25-5 
Bitjes Hapdag
Volledige agenda